Wat we kunnen verwachten van 5G

Het begint de laatste tijd steeds meer te leven: 5G. Het zou een stuk sneller zijn dan 4G en de deur openen naar betere Internet of Things (IoT), zelfrijdende auto’s en augmented reality. Maar wat is 5G precies en hoe gaat het ons land veranderen? Dit is wat we kunnen verwachten van 5G.

Wat is 5G?

De G in 5G staat voor ‘generatie’. Het is dus de vijfde generatie mobiele telefonie. Generatie 0 bracht ons de eerste commerciële draadloze telefoon, terwijl generatie 2 zorgde voor de eerste gsm’s zoals we die nu kennen, met functies als sms-berichten, MMS-berichten en het eerste mobiele internet (GPRS). Zo brengt iedere generatie een flinke verandering met zich mee. Kortgezegd is 5G dus de opvolger van 4G. In vergelijking met 4G zal 5G een grotere gegevensdoorvoer hebben en minder vertraging. Zo worden gegevens in 1 milliseconde verzonden worden tegenover 50 milliseconden bij 4G, en zal het 5G-netwerk in theorie 800 Gb/s kunnen faciliteren (hoewel dit in de praktijk waarschijnlijk zal uitkomen op 1 Gb/s).

 

Voordelen van 5G

Door de grote snelheid en de kleine vertraging is 5G een uitkomst voor nieuwe technologieën. Zo zullen zelfsturende auto’s eerder werkelijkheid kunnen worden, aangezien een razendsnelle verbinding hierbij van levensbelang is. Maar ook andere ontwikkelingen zullen meer voeten in de aarde krijgen. Denk hierbij aan het realiseren van oplossingen via het Internet of Things (IoT) voor bedrijven, of op grotere schaal smart city-functies zoals slimme straatverlichting, verkeerslichten of bewakingscamera’s. Dit soort technologieën die tot voor kort nog redelijk in de kinderschoenen stonden, kunnen dus een stuk toegankelijker worden voor het grote publiek dankzij 5G. Daarnaast zal 5G ongetwijfeld de deur openen voor nog meer innovatieve ideeën.

 

 Gevaren van 5G

Al met al klinkt 5G dus best als een goed idee. Toch is niet iedereen enthousiast. Zo zijn er mensen die bang zijn voor de elektromagnetische velden die 5G met zich mee gaat brengen en de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan. Uit inmiddels afgeronde onderzoeken blijkt echter dat de straling niet schadelijk is, zolang de blootstelling beneden de blootstellingslimieten blijft. Maar de zorgen blijven. Maar ook zonder deze zorgen is 5G niet perfect. Zo heeft het een hogere frequentie dan 4G en komt het signaal minder ver. Er zullen dus meer antennes geplaatst worden, maar zelfs dan zal het signaal moeite hebben om door goed geïsoleerde muren of obstakels heen te komen.

  

Is Nederland klaar voor 5G?

Kunnen we dus binnenkort gebruikmaken van 5G zodra de antennes zijn geplaatst? Niet per se. Wij verwachten dat het nog wel even zal duren. Al deze antennes zullen namelijk aangesloten moeten worden op een vaste verbinding. De enige verbinding die aan de hoge eisen van 5G voldoet, is glasvezel. Er ligt echter nog niet overal in Nederland glasvezel, dus met de korte signalen van 5G zal het nog wel even duren voordat je overal in Nederland gebruik kunt maken van 5G. Het is de bedoeling dat er in 2020 een Europees 5G-netwerk is, maar voor Nederland zal dat waarschijnlijk betekenen dat er een teststad is. We zullen dus waarschijnlijk nog een paar jaar geduld moeten hebben, maar die tijd kunnen we goed gebruiken om de eventuele schadelijkheid te onderzoeken en ons land te voorzien van een dekkend glasvezelnetwerk.

Kom met ons in contact